به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

این توضیحات و عنوان از ویرایش قالب ، قابل تغییر است.

مکان تبلیغات شما

امکانات وب

پر مخاطب ها

    عضویت

    نام کاربري :
    رمز عبور :

    فصل اول - تعریف آیین دادرسی کیفری و اصول

    ماده 1- آیین دادرسی کیفری عبارت است از مجموعه قوانین و مقررات کشف جرم، تعقیب متهم، تحقیقات مقدماتی، میانجی گری، صلح بین طرفین، آیین دادرسی، صدور رأی، شیوه های تجدیدنظرخواهی از آراء، اجرای احکام. ، تعیین وظایف و اختیارات مراجع و ضابطین قضایی. عدالت و احترام به حقوق متهم، بزه دیده و جامعه برقرار است.

    ماده 2: دادرسی کیفری باید بر اساس قانون باشد و حقوق طرفین دعوی را تضمین کند و مقررات آن را به طور مساوی در مورد افرادی که برای ارتکاب جرایم مشابه تحت تعقیب قرار می‌گیرند، اعمال می‌کند.

    ماده 3- مقامات قضایی با بی طرفی و استقلال کامل در اسرع وقت به اتهام منتسب به اشخاص رسیدگی و اقدامات مقتضی را انجام داده و از هر گونه اقدامی که موجب اخلال یا طولانی شدن روند رسیدگی کیفری شود خودداری کنند.

    ماده 4- اصل بر برائت است. هرگونه اقدام محدودکننده که مخل آزادی و تعرض به حریم خصوصی افراد باشد جز به موجب قانون و بر اساس ضوابط و با نظارت مقام قضایی مجاز نیست و در هر حال این اقدامات نباید به گونه ای اعمال شود که به آن لطمه وارد کند. کرامت افراد

    ماده 5 - متهم باید در اسرع وقت از موضوع و ادله اتهام انتساب مطلع شده و از حق دسترسی به وکیل و سایر حقوق دفاعی مذکور در این قانون برخوردار شود.

    ماده 6 - متهم، بزه دیده، شاهد و سایر اشخاص ذیربط باید در جریان دادرسی از حقوق خود مطلع شده و ساز و کارهایی برای تضمین و تضمین این حقوق فراهم شود.

    ماده ۷ – در کلیه مراحل دادرسی کیفری، رعایت حقوق شهروندی مقرر در «قانون احترام به آزادی های مشروع و حمایت از حقوق شهروندی مصوب ۱۵/۲/۱۳۸۳» توسط کلیه مراجع قضایی، ضابطین دادگستری و سایر اشخاصی که مداخله می کنند. در دادرسی الزامی است. است. متخلفان علاوه بر جبران خسارات وارده به مجازات مقرر در ماده (570) قانون مجازات اسلامی (مجازات و مجازات های بازدارنده) مصوب 3/2/1375 محکوم می شوند مگر اینکه در قوانین دیگر مجازات شدیدتری پیش بینی شده باشد. .

    فصل دوم - دعاوی عمومی و خصوصی

    ماده 8- حکم مجازات فقط به دلیل ارتکاب جرم است و جنایتی که جنبه الهی داشته باشد می تواند دو معنا داشته باشد:

    الف- حیثیت عمومی برای تجاوز به حدود و مقررات الهی یا تضییع حقوق جامعه و برهم زدن نظم عمومی.

     

    ب- وضعیت خصوصی برای تضییع حقوق شخص یا اشخاص معین

     

    ماده 9- ارتکاب جرم موجب دو دعوا می شود:

     

    الف- دعوای عمومی برای حفظ حدود و مقررات الهی یا حقوق جامعه و نظم عمومی

     

    ب- دعاوی خصوصی برای مطالبه خسارت ناشی از جرم یا مطالبه مجازاتهایی که به موجب قانون خصوصی نقض شده است از قبیل حد قذف و قصاص.

     

    ماده 10 - بزه دیده شخصی است که از وقوع جرم متضرر می شود و در صورت تقاضای تعقیب مرتکب، شاکی نامیده می شود و هر گاه تقاضای جبران خسارت کند، شاکی خصوصی نامیده می شود. .

     

    ماده 11 - تعقیب متهم و اقامه دعوی از حیث حیثیت عمومی و اقامه دعوی و تقاضای تعقیب متهم از حیث خصوصی با شاکی یا شاکی خصوصی بر عهده دادستان است.

     

    ماده 12 - تعقیب متهم در جرایم قابل گذشت فقط با شکایت شاکی شروع و در صورت گذشت وی متوقف می شود.

     

    تبصره - تشخیص جرایم قابل گذشت طبق قانون است.

     

    ماده 13 - تعقیب دعوای کیفری که به موجب قانون شروع شده و نیز اجرای مجازات موقوف نمی شود مگر در موارد زیر:

     

    الف – فوت متهم یا محکوم علیه

     

    ب- گذشت شاکی یا شاکی خصوصی در جرایم قابل گذشت

     

    ص - شمول عفو

     

    د - نسخ مجازات قانونی

     

    هـ ـ از جمله مرور زمان در موارد مقرر در قانون

     

    ج- توبه متهم در موارد مقرر در قانون

     

    ز- اعتبار دستور نهایی

     

    تبصره 1- در مورد دیه طبق قانون مجازات اسلامی انجام می شود.

     

    تبصره 2- هرگاه مرتکب جرم قبل از صدور حکم قطعی مجنون شود تعقیب و محاکمه تا اطلاع ثانوی موقوف می شود. مگر در جرایم حقوق بشری، شرایط اثبات جرم به گونه ای باشد که مجنون یا بیهوش، حتی اگر قربانی باشد، نتواند از اتهام خود مبرا باشد. در این صورت به ولی یا قیم یا قیم قانونی ابلاغ می شود که ظرف پنج روز وکیل معرفی کند. در صورت عدم معرفی بدون توجه به نوع oدر صورت ارتکاب جرم و میزان مجازات آن، طبق مقررات برای وی وکیل تسخیری تعیین و تعقیب و محاکمه ادامه خواهد داشت.

     

    ماده 14 - شاکی می تواند جبران کلیه خسارات مادی و معنوی و منافع احتمالی ناشی از جرم را مطالبه نماید.

     

    تبصره 1- آسیب معنوی عبارت است از آسیب روانی یا هتک حیثیت شخصی، خانوادگی یا اجتماعی. دادگاه علاوه بر صدور حکم به جبران خسارت مالی، می تواند از طرق دیگری مانند الزام به عذرخواهی و درج حکم در مطبوعات و مانند آن حکم به جبران خسارت وارده نماید.

     

    تبصره 2- منافع احتمالی فقط در مواردی موجود است که حقیقت از بین برود. همچنین مقررات مربوط به منافع احتمالی و همچنین پرداخت خسارت معنوی از جمله جرائم موجب مجازات مقرر شرعی و دیه نمی شود.

     

    ماده 15- متضرر از جرم می تواند پس از تعقیب متهم، فتوکپی یا رونوشت کلیه مدارک خود را جهت الصاق به پرونده به مقام تعقیب تسلیم کند و قبل از اعلام ختم دادرسی، مطالبه خسارت و مطالبه خسارت و خسارت وارده را بعمل آورد. ضرر و زیان خود را به دادگاه تحویل دهید. مطالبه خسارت و رسیدگی به آن مستلزم رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی است.

    مبینا قره گوزلو
    شنبه 14 / 3 - 1:50 PM
    بازدید : 363
    برچسب‌ها :

    آمار سایت

    آنلاین :
    بازدید امروز :
    بازدید دیروز :
    بازدید هفته گذشته :
    بازدید ماه گذشته :
    بازدید سال گذشته :
    کل بازدید :
    تعداد کل مطالب : 226
    تعداد کل نظرات : 0

    خبرنامه