به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

این توضیحات و عنوان از ویرایش قالب ، قابل تغییر است.

مکان تبلیغات شما

امکانات وب

پر مخاطب ها

    عضویت

    نام کاربري :
    رمز عبور :

    ارکان جرم صدور چک بلامحل و مجازات آن

    رکن قانونی جرم صدور چک بلامحل، مواد 3 و 10 قانون صدور چک می باشد. برای تحقق عنصر مادی این جرم، مرتکب باید فعل مثبت مادی صدور چک را انجام دهد.

     

    لازم به ذکر است که وجود حساب بانکی و عدم پرداخت وجه چک به دلیل کمبود وجه یا نبود وجه در حساب نیز از دیگر ارکان جرم محسوب می شود. در مورد رکن این جرم باید گفت که جرم صدور چک از جرم مادی است و اثبات عنصر مادی برای اثبات جرم کافی است. البته لازم به ذکر است که قصد مرتکب و آگاهی وی از مسدود شدن حساب باینکی بر اساس ماده 10 قانون صدور چک الزامی است.

    لازم به ذکر است در صورتی که صادرکننده چک را در حین صدور به گونه ای تنظیم کند که بانک به دلایلی از قبیل عدم تطابق امضا یا دستخط در متن چک یا تفاوت در مفاد چک و مواردی از این قبیل از پرداخت وجه چک خودداری کند. طبق نظریه اداره حقوقی، در صورتی که امضاکننده چک با علم به معیوب بودن امضا، چک را برای مراجعه به بانک به صاحب آن تحویل داده باشد، عمل وی مشمول ماده 7 قانون صدور چک است. نامناسب است و قابل پیگرد کیفری است.

    در مورد مجازات جرم صدور چک بلامحل، ماده 7 قانون صدور چک مقرر می دارد که هرکس به صدور چک بلامحل محکوم شود به شرح زیر محکوم خواهد شد.

    الف- در صورتی که مبلغ مندرج در چک کمتر از ده میلیون ریال باشد به حبس حداکثر تا شش ماه محکوم می شود.

    ب- در صورتی که مبلغ مندرج در چک از ده میلیون ریال تا پنجاه میلیون ریال باشد به حبس از شش ماه تا یک سال محکوم خواهد شد.

    ج ـ در صورتی که مبلغ مندرج در متن چک بیش از پنجاه میلیون ریال باشد به حبس از یک تا دو سال و دو سال محرومیت از داشتن دسته چک محکوم می شود و در صورتی که صادرکننده چک چک بدل صادر کرده باشد. . مجموع مبالغ مندرج در متون چک ها ملاک عمل خواهد بود.

    لازم به ذکر است که طبق ماده 19 قانون صدور چک، در صورتی که چکی توسط شخصی به وکالت از صاحب حساب و پس از مراجعه به بانک با گواهی عدم پرداخت صادر شود، مسئولیت هر یک از آنها به عهده دارند. به شرح زیر است:

    1- مسئولیت مدنی نماینده و صاحب حساب مشترکا

    2- مسئولیت کیفری فقط متوجه نماینده است مگر اینکه ثابت شود عدم پرداخت به عهده او نبوده است.

    البته لازم به ذکر است که هر چند نماینده در مقابل دارنده چک مسئول است اما پس از پرداخت وجه چک می تواند به بدهکار اصلی مراجعه کند.

    حتما شنیده اید که در مورد مسائل مربوط به چک هم می توان پیگیری حقوقی و هم کیفری انجام داد. پیگیری قانونی مربوط به زمانی است که عمل انجام شده از نظر قانونگذار جرم نبوده و مجازات حبس و شلاق دارد. .. برای آن در نظر گرفته نشده و فقط جبران مالی انجام می شود.

     

    در واقع می توان گفت که تعقیب قانونی در مواردی صورت می گیرد که فقط بین دو نفر رابطه قراردادی وجود داشته باشد اما تعقیب کیفری زمانی است که عمل انجام شده بر نظم کل جامعه تأثیر بگذارد و علنی شود و لذا جرم محسوب می شود. .

    در ماده 9 قانون چک آمده است: «در صورتی که صادرکننده چک قبل از تاریخ شکایت کیفری وجه چک را نقداً به دارنده آن پرداخت کرده باشد یا با رضایت شاکی خصوصی ترتیب پرداخت آن را داده باشد. ترتیب پرداخت وجه چک در بانک علیه متهم را داده است.» قابل تعقیب کیفری نیست.» یعنی اگر در حساب صادرکننده چک پولی وجود نداشته باشد و چک برگشتی باشد، اما قبل از شکایت دارنده چک، مبلغ چک به او پرداخت شود یا با دارنده چک یا پول توافق شود. به حساب واریز می شود، در این صورت دیگر نمی توانید از صادرکننده چک شکایت کنید.

    همچنین طبق ماده 11 قانون چک، در صورتی که دارنده چک ظرف مدت شش ماه از تاریخ صدور چک برای دریافت وجه به بانک مراجعه نکند، دیگر نمی تواند شکایت کیفری کند. منظور از دارنده چک در این ماده شخصی است که برای اولین بار چک را به بانک ارائه کرده است. به منظور شناسایی اولین افرادی که برای وصول چک به بانک مراجعه کرده اند، بانک ها باید به محض نزدیک شدن دارنده چک، هویت کامل دارنده چک را با ذکر تاریخ در پشت چک بنویسند.

    از سوی دیگر، شخصی که چک پس از بازگشت از بانک به او منتقل شده است، حق شکایت کیفری نخواهد داشت مگر اینکه انتقال قهری باشد. مثلاً صادرکننده چک فوت می کند و چک ارث می رود. در این صورت وراث می توانند شکایت کیفری کنند.

    اگر دارنده چک بخواهد چک را از طریق دیگری دریافت کندrson از طرف وی و در صورت بی محل بودن چک حق شکایت کیفری وی از بین نمی رود باید هویت و آدرس خود را با ذکر نماینده شخص مذکور پشت چک بنویسد. .

    ذکر این نکته ضروری است که چنانچه شاکی پس از طرح شکایت کیفری، چک را به دیگری واگذار کند یا حقوق خود را نسبت به چک به نحو دیگری واگذار کند، تعقیب کیفری متوقف خواهد شد.

    قانونگذار در ماده 13 قانون چک مواردی را که بر اساس آن چک بلامحل مشمول شکایت کیفری نمی شود به صراحت بیان کرده است که عبارتند از:

    الف - در صورتی که ثابت شود چک سفید امضا شده است.

    ب- در صورتی که وصول چک منوط به تحقق مشروط باشد.

    ج- در صورتی که در متن چک قید شده باشد که چک برای ضمانت معامله یا تعهد است.

    مبینا قره گوزلو
    جمعه 11 / 6 - 5:25 PM
    بازدید : 170
    برچسب‌ها :

    آمار سایت

    آنلاین :
    بازدید امروز :
    بازدید دیروز :
    بازدید هفته گذشته :
    بازدید ماه گذشته :
    بازدید سال گذشته :
    کل بازدید :
    تعداد کل مطالب : 226
    تعداد کل نظرات : 0

    خبرنامه